Standaard printen:

xxx

Zelfs bij straightforward printen is er vaak al sprake van heel specifieke mechanische beperkingen om in de gewenste behuizing te passen. Soms met specifieke gatpostities icm een tamelijk vrije outline, maar in de veelgebruikte DIN-rail behuizingen hebben we juist een heel specifieke en gedetaileerde PCB omtrek om precies in de behuizing te klikken.

Mechanisch:

Niets houd ons tegen om een printplaat een iets vrijere vorm te geven. Op die manier kan de PCB bijvoorbeeld makkelijk ingepast worden in behuizingen of systemen, of zelfs een bescheiden mechanische functie vervullen.

Flow3, Bekersysteem, display digitap, tweaklite, mooodz

Aluminium PCB:

x

Flex PCB:

Soms er ergens in een apparaat een sensor oid geplaatst moet worden. Als er wellicht ook zeer weinig ruimte beschikbaar is, of het betreffende deel waterdicht ingegoten moet worden, dan kan een flex PCB assembly uitkomst bieden. Dan wordt er een klein en dun printje gemaakt met daaraan geintegreerd een FFC kabeltje. Het uiteinde kan net als een gewone FFC op een andere print ingeplugged worden. Het printdeel van de flex PCB kan op die manier helemaal vrij van connectors blijven.

Sensor assembly als flex-PCB SIM card holder on flex-PCB


Bij een ander voorbeeld gaat het er juist om, om met minimale PCB ruimte een I/O connector (mini-SIM kaart) naar de rand van een apparaat te krijgen.

DipTrace

UltiBoard

Eagle

Altium Designer